BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL)- Ali Çınar- Birleşmiş Milletler Silahsızlanma İşleri Ofisi, BM Güvenlik Konseyine sunduğu brifingde, Birleşmiş Milletlerin Ukrayna’da biyolojik silah programı yürütüldüğüne dair bir bulgusu olmadığını yineledi.
Birleşmiş Milletler Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Izumu Nakamitsu, ilki mart ayında, ikincisi ise mayıs ayında olmak üzere iki BM Güvenlik konseyi brifinginde bu konuda bir kanita rastlanmadigini aciklamisti.
Ukraynada biyolojik silah konusunda henüz bir değişiklik olmadığını dile getiren Yüksek Temsilci vekili Adedeji Ebo ise , “Mevcut durumda, Birleşmiş Milletlerin bu bilgiyi soruşturabilecek yetkisi ve teknik veya operasyonel kabiliyeti olmadığını da belirtmek isterim.” dedi.
Hem Rusya hem de Ukrayna 1972 yılında yürürlüğe giren ve biyolojik silahların ve toksin silahlarının geliştirilmesini, üretilmesini, satın alınmasını, transferini, stoklanmasını ve kullanımını yasaklayan Biyolojik Silahlar Sözleşmesini (BWC) imzalayan taraflardan.
Rusya tarafından Sözleşmenin 5. Maddesi ve İkinci ve Üçüncü Gözden Geçirme Konferanslarının Nihai Kararları altında talep edilen ve Cenevre’de gerçekleştirilen resmi danışma toplantısının tutanakları ile ilgili bilgilendirme de yapan Adedeji Ebo, “Toplantıda, Ukrayna’da biyolojik laboratuvarların işletilmesi konusunda Sözleşme kapsamındaki karşılıklı görevlerin yerine getirilmesi ile ilgili olarak Rusya Federasyonu tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne ve Ukrayna’ya yöneltilen ve henüz yanıtlanmayan sorularla ilgili olarak Rusya Federasyonu’nun Madde 5 kapsamındaki danışma toplantısı talebine ilişkin sunumları görüşüldü.” dedi.
Ukrayna’nın ve ABD’nin sorularının yanıtladığı toplantı bir mutabakata varılamadan sonlandırıldı.
Rusya bu hafta, Ukrayna ve ABDnin “gerekli açıklamaları” yapmadıkları gerekçesiyle Sözleşmenin 6. Maddesi kapsamında Güvenlik Konseyi’ne resmi bir şikâyette bulunmuştu.
Sözleşmenin 6. Maddesi, Taraf Devletlere, Güvenlik Konseyi’nden Sözleşmenin ihlal edilip edilmediğini soruşturmasını talep etme olanağı tanıyor. Devletlerin Güvenlik Konseyi tarafından yürütülen soruşturmalarda iş birliği yapma zorunluluğu bulunuyor.
Rusya iddialarını sürdürüyor
Rusya Büyükelçisi Vassily Nebenzya, danışma toplantısında çözüme kavuşturulmamış olan sorunların çözülmesi gerektiği söyleyerek iddialarının sağlam bir zemine dayandığını belirtti.
Büyükelçi Nebenzya, 2005 yılında Pentagon ile Ukrayna Sağlık Bakanlığı arasında yapılan, biyolojik silahların geliştirilmesinde kullanılabilecek teknolojilerin, patojenlerin ve bilgilerin yayılmasının önlemesine ilişkin iş birliği Anlaşmasından da alıntı yaptı.
Ukrayna: Biyolojik silahımız yok
Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletler, Rusya’nın iddialarını yalanladı.
Ukraynanin BM Temsilci Yardimcisi Khrystyna Hayovyshyn Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Ukrayna, gerek tek başına gerekse başkalarıyla asla biyolojik veya kimyasal silah geliştirmemiş, üretmemiş ya da depolamamıştır.”dedi. Hayovyshyn, ülkesinin elinde biyolojik silah geliştirmek ve üretmek için gerekli altyapının bulunmadığını da sözlerine ekledi.
Amerika Birleşik Devletler :”Muazzam bir zaman kaydı”
Toplantının yegâne amacının dezenformasyon yaymak olduğunu dile getirerek toplantıyı “muazzam bir zaman kaybı” olarak nitelendiren Amerika Birleşik Devletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, “Rusya’nın bu konuda kaç kez toplantı çağrısında bulunduğunun bir önemi yok. Propaganda makinesinin çarklarını ne kadar zorladıklarının da bir önemi yok. Birleşmiş Milletler’in kaynaklarını mesnetsiz bir soruşturma için harcamamalı ve Rusya’nın, dikkatlerimizi yürüttüğü bu acımasız taarruz savaşından uzaklaştırma taktiklerine de izin vermemeliyiz.” dedi.