20.1 C
New York kenti
Cuma, Nisan 4, 2025

BMGK, Suriye’ye sınır ötesi yardım sevkiyatını 6 uzattı

Mutlaka Oku

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER- BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’ye Türkiye Cilvegözü Sınır Kapısı’nın kullanılmasıyla sınır ötesi yardım sevkiyatının 10 Temmuz’a kadar altı ay daha izin verilmesini teyit eden bir kararı oybirliğiyle kabul etti.

Brezilya ve İsviçre’nin ortak sponsorluğunda hazırlanan, Cilvegözü Sınır Kapısı yoluyla Suriye’nin Türkiye sınırındaki Bab al-Hawa’daki sınır kapısından yardım dağıtım yetkisini 6 daha uzatan karar BM Genel Sekreteri’nden en geç 10 Haziran’a kadar Suriye’deki insani ihtiyaçlara ilişkin özel bir rapor sunmasını talep ediyor.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield oylama sonucunun Suriye halkının rahat bir nefes almasını sağladığını belirtti. Kabul edilen kararı asgariyi temsil ettiğini ifade eden Büyükelçi Thomas-Greenfield, yardım gruplarının etkili bir şekilde “satın alma, işe alma ve planlama” yapmasına izin vermek için 12 aylık bir uzatmaya ihtiyaç olduğunu bildirdi. Thomas-Greenfield, “Bu hayati yardım devam ederken, çok daha fazlası yapılabilirdi ve hala yapılması gereken çok şey var.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da açıklamasında, tasarının kabul edilmesini destekleme konusunda zor bir karar aldıklarını bildirirken, 2014’te başlayan sınır ötesi yardım dağıtımının geçici olduğu ve yardımların Suriye yönetiminin kontrolündeki dağıtımlarla yapılması gerektiği yönündeki pozisyonlarında bir değişiklik olmadığını ifade etti.

BMGK’n Suriye kararını memnuniyetle karşılayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise açıklamasında, Güvenlik Konseyi üyelerini ve diğerlerini, insani yardım ortaklarının Suriye genelinde ihtiyacı olanlara yardım ulaştırma çabalarını desteklemeye devam etmeye çağırdı.

Guterres, önceki ay BMGK’ya sunduğu Suriye raporunda da Suriye’nin zaten korkunç olan insani durumunun kötüleştiği konusunda uyarıda bulunmuş, Türkiye’den İdlib’e yapılan yardımların yenilenmemesi durumunda milyonlarca Suriyelinin kışı atlatamayabileceği ifadeleri yer almıştı.

BMGK ilk olarak 2014’te Türkiye, Irak ve Ürdün’den dört geçiş noktasından Suriye’deki muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yardım sevkiyatına izin verirken yıllar içinde Rusya veto yetkili Çin’in de desteğiyle Türkiye’den iki sınır kapısı üzerinden yapılan yardıma sadece bir sınır kapısından izin verilmesini sağlarken, süreyi de bir yıldan 6 aya indirmeyi başarmıştı.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler