BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL)
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi (BMGK) yoluyla kınayamadığı Suriye’yi, 10 binlerce kişi öldükten sonra Genel Kurulu’da aldığı kararla kınayarak, taraflardan silah bırakmalarını ve şiddete derhal son vermeleri istedi.
Daha önce BM’nin siyasi organı 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nde aleyhine çıkarılmaya çalışılan karar tasarılarının Rusya ve Çin’in veto etmesi nedeniyle kınanamayan Suriye yönetimi, bu kez 193 üye ülkeli Genel Kurul’da Arap grubu tarafından sunulan ve oy çokluğuyla kabul edilen karar tasarısıyla kınandı.
Genel Kurul Başkanı Katar’lı kıdemli diplomat Nasır Abdülaziz El-Nasır’ın başkanlığında gerçekleştirilen bugünkü toplantıda, bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Bosna ve Ruanda’daki katilamları önleyemeyen BM’nin aynı hataya düşmemesini belirterek, ”Suriye’deki çatışma bu kuruluşun (BM) neyi temsil ettiği konusundaki herşeyin testidir ve ben bugün Birleşmiş Milletler’in bu testte başarısız olmasını istemiyorum.” dedi.
Esad yönetimi aleyhindeki yaptırım hükmü bulunmayan BM Genel Kurul kararı, 133 onay, 12 veto ve 31 çekimser oyla kabul edildi. BM Genel Kurulu’nun kararında, Suriye yönetimini kınama gerekçesi olarak, muhaliflere karşı ağır silah kullanılması gösterildi ve aynı zamanda tüm taraflara derhal ateş kes çağrısı yapıldı.
Tasrıyla BM’nin ülkedeki siyasi değişim sürecine desteğini dile getiren BM Genel Kurulu’nun kararında, Esad’ın görevi bırakması, hava saldırılarına son verilip, askerin kışlalarına dönmesi istenirken, Güvenlik Konseyi de, Suriye’deki krizin önlenmesi konusunda sunulan tasarılarda ortak bir karara varamaması nedeniyle eleştirildi.
Suriye’deki şiddetin durdurulmasına yönelik 3 tasarı da, Rusya ve Çin’in vetosu nedeniyle Güvenlik Konseyi’nde reddedilmişti.