-0.4 C
New York kenti
Cumartesi, Kasım 30, 2024

Bebek Cinayetleri insanlığın düştüğü en son diplerden…

Mutlaka Oku

(TURKISH JOURNAL) – MD Sine Aras Akten

Dibin dibi…

Bunu bir caninin yapacağına kanaat getiriyorsunuz.. ya o cani de başka bir problem varsa? Aslında içten içe ilgilenilmek isterken, başkasına zarar verir hale gelmişse…

Ne olursa olsun o bir katil diyebilirsiniz..

Açıklayayım..

Kişinin ilgi çekmek, sempati toplamak veya tıbbi dikkat kazanmak amacıyla kasıtlı olarak kendisine zarar vermesi ya da hasta gibi davranmasıyla karakterize bir psikolojik rahatsızlık var.

Adı…

Munchausen Sendromu

Adını, 18. yüzyılda yaşamış bir Alman aristokrat ve asker olan Baron von Munchausen’den alır. Baron von Munchausen, savaşlarda yaşadığını iddia ettiği abartılı ve gerçek dışı hikayeler anlatmasıyla ün kazanmış.. 1951 yılında, İngiliz doktor Richard Asher, hastaların kendilerine zarar vererek veya hastalıkları uydurarak ilgi çekme davranışını tanımlamak için bu terimi kullanmış..

Bu sendroma sahip kişiler, hastanelerde ve tıbbi ortamlarda sıkça bulunur ve doktorları yanıltarak hastalık belirtilerini abartır ya da tamamen uydururlar.

Genellikle gerçek bir sağlık sorunu olmamasına rağmen, tıbbi testler ve tedaviler için ısrar ederler.

Munchausen Sendromlu bireyler;

Sürekli tıbbi yardım arama
Hastalık belirtilerini uydurma veya abartma
Tıbbi geçmişi kapama
Tedaviyi engelleme gibi şeyler yaparlar…

Nedeni?

Munchausen Sendromu’nun tam olarak neden geliştiği bilinmemekle birlikte, psikolojik ve sosyal faktörlerin etkili olduğu düşünülmekte.

Çocuklukta yaşanan travmalar, ihmal, kötüye kullanım veya sevgi yoksunluğu gibi deneyimler, bireylerin bu sendromu geliştirmesine yol açabilir. Bu kişiler, sağlık çalışanlarının ilgisini çekme ve kendilerine yönelik ilgi eksikliğini telafi etme amacıyla bu davranışları sergileyebilirler.

Bu hastada olanı.

Şimdi sıkı durun!

Bir de bunun ‘hasta edeni’ ya da öldüreni var.

Asıl bahsetmek istediğim bu..
Tehlikeli..

Çünkü hastane personelinin karıştığı ölümlü sonuçların ve cinayetin olduğu yerlerde sağlık çalışanlarına psikolojik olarak konulan bir tanılardan biri ..

Munchausen Sendromu by Proxy (Vekil Tarafından)

Bu durumda kişi, bir başkasına (genellikle bir çocuğa veya bakmakla yükümlü olduğu birine) kasıtlı olarak zarar verir veya hastalık belirtilerini abartarak onların tedavi edilmesi için doktorlara başvurur. Ya da bebekler ya da çocuklar ona emanettir.

Bu kişiler, çocuklarının sürekli hasta olmasından kaynaklanan ilgiyi ve sempatiyi kazanmak için çocuklarına veya çocuklara zarar verebilirler.

Munchausen by Proxy sendromu özellikle çocuklar için ciddi riskler taşır ve fark edilmesi oldukça zordur, çünkü ebeveynler ya da bakıcılar ya da tedavi ediciler hastalığın kaynağı olduklarını gizlemeye çalışırlar.

Tehlikeli sonuçlara yol açabilecek bu durum, çocuğun fiziksel ve psikolojik sağlığını büyük ölçüde tehdit eder ve bu tür vakalar genellikle bir hastane veya doktorun uzun süreli gözlemleri sonucunda anlaşılır.

Tedavisi zor..
Munchausen Sendromu’nun tedavisi zordur çünkü hastalar genellikle hastalığını kabul etmez ve tedaviye karşı direnç gösterebilirler. Psikoterapi, özellikle bilişsel davranışçı terapi (BDT), bu sendromun tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir.

Örneği var…

Lucy Letby, İngiltere’de bir hemşire olarak çalışırken, Chester’daki Countess of Chester Hastanesi’nde görev yaptığı süre boyunca çok sayıda yeni doğan bebeği öldürmekle suçlanan bir sağlık çalışanı.

Bu dava, İngiltere’de sağlık sektöründeki en trajik ve korkunç olaylardan biri olarak tarihe geçti.

Ve aldığı tanılardan biri de bu…

Ne oluyor? kanunun temin altına almadığı ve ahlaki ve etik yönden davranılmadığında bu kafa yapıları vaka yaratıyor değil çeteleşebiliyor.

Bu tür vakalar, sağlık sektöründe çalışan personelin güvenilirliği ve hasta güvenliği gibi konulara yönelik farkındalığın artmasına neden oluyor ve bu alanda daha sıkı denetim ve önlemler alınması gerektiğini gösteriyor ama…

Güveni fena halde sarsıyor!

Ve sanırım onun temini için bir yüzyıl gerekiyor…

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler