(TURKISH JOURNAL) – Dilek Kaya – Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen COP29 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda açılış konuşmasını yapan COP29 Başkanı Muhtar Babayev, mevcut iklim politikalarının yetersizliğine dikkat çekti. Babayev, Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın analizlerine dayanarak, dünyayı şu anki politikaların izinde bırakırsak, küresel sıcaklık artışının 3 santigrat dereceye ulaşacağı uyarısında bulundu.
Babayev, “Tamamen dürüst olmalıyız. BM Çevre Programı, mevcut politikaların bizi 3 santigrat derecelik ısınmaya götürdüğünü gösteriyor,” dedi. Bu seviyedeki bir ısınmanın, milyarlarca insan için “felaket boyutunda” sonuçlara yol açacağını ifade eden Babayev, COP29’da temsil edilen toplumların varlığını tehdit eden bir sürece doğru hızla ilerlenildiğini belirtti.
“İnsanlık Yıkıma Giden Yolda”
Babayev, iklim değişikliğinin etkilerinin dünyanın her yerinde hissedildiğine vurgu yaparak, son dönemde İspanya’da 220’den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan sel felaketine ve Avustralya’daki geniş çaplı orman yangınlarına dikkat çekti. Babayev, “İnsanlar gölgelerde acı çekiyor. Karanlıkta ölüyorlar ve şefkatten, duadan ve evrak işlerinden daha fazlasına ihtiyaçları var. Liderlik ve eylem için haykırıyorlar,” diyerek, iklim krizine karşı daha güçlü bir liderlik ve eylem çağrısında bulundu.
COP29: İklim Mücadelesinde “Hakikat Anı”
Babayev, COP29’un, Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için kritik bir “hakikat anı” olduğuna dikkat çekerek, iklim krizinin yalnızca bir ülkenin veya girişimin çabalarıyla çözülemeyeceğini belirtti. “Küresel ısınmadan etkilenen bölgeler, bizden liderlik bekliyorlar. Gecikmenin maliyetini daha fazla karşılayamazlar. Bu nedenle, hırsı arttıralım ve eyleme geçelim,” diyen Babayev, yeşil bir dünya için dayanışma içinde hızlı adımlar atılmasının gerekliliğini vurguladı.
İklim Mücadelesinin Temel Taşı: BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi
1994’te yürürlüğe giren BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin, iklim mücadelesinde bugüne dek Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması gibi dönüm noktalarını ortaya çıkardığını hatırlatan Babayev, bugün 198 ülkenin bu çerçevede her yıl bir araya gelerek ilerlemeyi değerlendirdiğini belirtti. COP29’un, bu sürecin kritik bir ayağı olduğuna işaret eden Babayev, “Bu yılki konferans, küresel ilerlemeyi sağlamak için somut taahhütlere ve yenilikçi finansman mekanizmalarına yeniden vurgu yapmayı amaçlıyor,” diyerek küresel dayanışmanın önemine vurgu yaptı.
“Daha Fazla Harekete İhtiyaç Var”
Babayev, COP29’un yalnızca bir zirve olarak kalmaması, aynı zamanda iklim eylemi için dönüştürücü kararların alındığı bir platforma dönüşmesi gerektiğini belirterek, “COP29 herkes için yeni bir yol çizmek için kaçırılmaması gereken bir an,” ifadesini kullandı. Bu noktada, iklim krizinin etkilerini en ağır şekilde yaşayan toplumların taleplerine dikkat çeken Babayev, “Hepinizden çok daha fazlasına ihtiyaçları var,” diyerek tüm ülkeleri, toplumları ve liderleri acil eyleme davet etti.