TURKISH JOURNAL – Pia BOZYEL – Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sahra Altı Afrika’da önlem alınmadığı takdirde 2040 yılına kadar 135 bin kadının önlenebilir meme kanseri nedeniyle yaşamını yitirebileceği uyarısında bulundu.
DSÖ’nun bölgedeki 47 ülkeden 42’sinde gerçekleştirdiği araştırmaya dayandırarak hazırladığı raporda, meme kanseriyle mücadelede ciddi eksiklikler ve eşitsizlikler bulunduğu ortaya çıktı.
Raporda, özellikle hastalığın önlenmesi, teşhisi ve tedavisi için kritik öneme sahip sağlık çalışanlarının yetersizliğine dikkati çekildi.
Özel Kanser Merkezleri ve Tarama Programları Eksikliği
Raporda, meme kanseriyle mücadelenin önündeki en büyük engellerden birinin, uzmanlaşmış kanser merkezlerine erişimin kısıtlı olması olduğu vurgulandı. Bölgedeki 47 ülkeden yalnızca beşinde düzenli meme kanseri tarama programlarının bulunduğu kaydedilen raporda, ayrıca laboratuvar tarama olanaklarının da yetersiz olduğu belirtildi.
Raporda, sadece iki ülkenin her 100 bin kişi başına bir laboratuvar standardına ulaştığı ifade edildi.
Geç Teşhis ve Yetersiz Tedavi Ölümleri Artırıyor
Meme kanserine bağlı ölümlerin büyük ölçüde geç teşhis, yetersiz önleme ve tedavi hizmetleri nedeniyle arttığı belirlenen raporda, bölgedeki sağlık yatırımlarının artırılması gerektiğine işaret edildi.
Raporda, daha fazla tarama, erken teşhis ve uygun tedavi olanaklarının sağlanmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekildi.
DSÖ verilerine göre, 2022 yılında Sahra Altı Afrika’da her 100 bin kadından 38’ine meme kanseri teşhisi konulurken, 19’u bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.