8.5 C
New York kenti
Cumartesi, Nisan 5, 2025

Suriye elçiliğini kapatan Obama da, diplomasiden yana

Mutlaka Oku

Soğuk savaş dönemini hatırlatan BM Güvenlik Konseyi’ndeki Suriye tasarısında BM’yi kilitleyen Rusya’yla paralel diplomasiden yana açıklama da bulunan Obama Suriye elçiliğini kapattı. BM’nin diğer batılı üyelerinin ABD’yi takip etmesi bekleniyor..

06 Şubat 2012 Pazartesi
Selçuk Acar, NEW YORK
(TURKISH JOURNAL)

ABD’nin, Suriye Büyükelçisini geri çağırarak, elçilik binasını, tamamen kapattığı bildirildi. Bu kararın, Suriye’deki krize yönelik çözüm olarak BM’deki diplomasi girişimlerini Rusya’nın öncülüğünde önlenmesi sonucunda ve Suriye’deki artan şiddetin ardından gelmesi, dikkat çekti. Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama’nın, krizin çözümünde BM’nin devre dışında kalmasının ardından yaptığı, askeri çözüm yerine diplomasi savunan açıklamaları, dünyanın Suriye gündemine damgasını vurdu.

Suriye’deki şiddetin arttığı son günlerde, Suriye krizini çözmek için BM Güvenlik Konseyi’nde hazırlanan karar tasarısı metnini, Rusya ve Çin’in veto etmesiyle, batı ülkeleri ile Rusya’nın bayraktarlığını yaptığı doğu bloku arasındaki ‘soğuk savaş’ dönemini hatırlatan krize paralel, ABD, Suriye büyükelçiliğini tamamen kapatma kararı aldı.

Ekim 2011’de, güvenlik gerekçesiyle geri çağrılan ve daha sonra Aralık ayında Suriye’ye geri dönen ABD’nin Şam Büyükelçisi Ford, bu kez elçiliği tamamen kapatarak, Suriye’den ayrılıyor.

CNN’nin konuyla ilgili haberine göre, ABD daha önce, Suriye’deki elçilik personelinin sayısını önemli oranda azalmıştı. En son olarak da, 17 elçilik çalışanı daha, Suriye’den ayrılmıştı.

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi’nin devre dışı kalmasının ardından gelen ABD’nin Şam büyükeleçiliğini kapatma kararını, konseyin Çin ve Rusya hariç diğer daimi üyelerinin tamamen kapatma şeklinde olmasa bile, en azından büyükelçilerini geri çağırmak yolu takip etmeleri bekleniyor.

Obama da Rusya gibi diplomasiyi savundu

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, NBC televziyonunda yaptığı açıklamda, ABD’den savaş bekleyenleri hayal kırıklığına uğratırcasına, çözüm için askeri müdehaleyi değil, diplomasiyi savundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın iktidarı bırakması talebini yineleyen Obama, Suriye’yi baskı altına alarak geçiş hükümeti kurulması için çaba harcayacaklarını bildirdi. Bu şekilde Obama, askeri müdahale olmadan bir çözüm ihtimalinden bahsederek, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye karşıtı yumuşak bir tasarıya bile hayır diyen Rusya ve Çin’i ikna için söylediği ”Suriye Libya değil” açıklamasına paralel bir çıkış yaparak, diplomasiyi savundu.

Bu açıklamalar da, Suriye’deki krize karşı çözüm için ”yaptırımlar ve askeri müdehale” yerine diplomasiyi savunan ve BM’nin bu konuda karar almasını engellemede de diplomatik çözümü öne süren Rusya’nın görüşüyle paralellik taşıması, ”kim kimi ikna etti” sorularına neden oldu. Kapalı kapılar ardında ve soğuk savaş dönemini hatırlatan bir havada olmasına rağmen, doğruluk oranı düşük olsa da, ister istemez; ”ABD değil de, Rusya ve Çin mi acaba Suriye’ye karşı Güvenlik Konseyi’ndeki oylanan tasarıda 13 ülkenin ‘evet’ kararının bayraktarı ABD’yi ikna etti” gibi soruları akla getirdi. Ancak ABD’nin elçiğini kapatmasıyla başlayan Suriye’yi diplomatik yollarla izole etme politikasıyla yaptığı hamleyi, ilerleyen günlerde uluslararası toplumun diğer üyelerinden de benzer adımların gelmesi bekleniyor.

Öte yandan Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi de geçen hafta yaptığı bir açıklamada, ”Suriye, Libya olamacak” diye görüş bildirmişti.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler