19.8 C
New York kenti
Perşembe, Nisan 3, 2025

Dünya barışına İstanbul katkısı

Mutlaka Oku

NEW YORK (TURKISH JOURNAL)

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Başkanlığı (UCLG) ve Yerel Yönetimler Danışma Komitesi (UNACLA) başkanlığını yürüten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un Birleşmiş Milletler adası olacağını söyledi.

BM Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde dün gerçekleşen, ”2015 Sonrası Dünya Kalkınma Gündemi Konusunda Seçkin Kişiler Üst Düzeyli Paneli’ne konuşmacı olarak katılan İstanbul Belediye Başkanı Topbaş, İstanbul’a dönmeden önce yaptığı basın toplantısında temasları hakkında bilgi verdi.

BM 67. Genel Kurulu’na gözlemci sıfatıyla katılan Topbaş, New York’taki Türk Evi’nde gazetecilerin sorularını cevaplandırdığı toğlantıda, BM’nin Milenyum Kalkınma Planı çalışmalarına yardımcı olmak ve çözüm ortağı olmak istediklerini söyledi.

Dünya barışına yerel diplomasiyle katkı

Temaslarının ilk gününde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüştüğünü söyleyen Topbaş ”Dünya barışına, yerel diplomasi konusunda önemli katkılarda bulunarak doğru adım attığımızı düşünüyoruz” dedi.

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, temaslarının ikinci gününde, Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Konusunda Yüksek Düzeyli Panel üyelerinin bir kısmıyla toplantı gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Topbaş, katıldığı toplantılarla ilgili, ”Tüm bu toplantılar boyunca yoğun ilgi gördüğümüzü belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Londra’daki toplantı için İngiltere Başbakanı Cameron’dan özel davet

Hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu kadar üst düzeyde bir panelist grubunun içerisinde yer almaktan onur duyduğunu ifade eden Topbaş, panelistler arasında tek belediye başkanı olarak kendisinin bulunduğuna dikkati çekti.

Topbaş, aralarında devlet başkanları, başbakanları ve Nobel ödüllü katılımcıların da bulunduğu, panelistler toplantısının bir diğerinin 1-3 Kasım tarihleri arasında Londra’da yapılacağını hatırlattı. Sözkonusu toplantı için İngiltere Başbakanı’ndan ‘özel’ davet aldığını belirten Topbaş Londra’daki toplantıda kentleşme ve sorunlarını konuşarak kentteki avantajlı ve dezavantajlı grupların yaşam alanlarıyla ilgili bir çalışmayı gündeme alacaklarını bildirdi.
”İstanbul Birleşmiş Milletler adası”

İstanbul’un BM’nin direktörlüklerin ve bölge temsilciliklerinin oluşturulması konusunda çalışmalarının hayat bulması durumunda bunun İstanbul’a büyük bir prestij kazandıracağını belirten Topbaş, ”İstanbul Birleşmiş Milletler adası olacak” dedi.

Habitat’ın 3’üncüsüne ev sahipliği

1996’da ikinci Habitat toplantısının üzerinden 20 yıl geçmek üzere olduğunu vurgulayan Topbaş, 30-40 bin civarında katılımcının beklendiği HABITAT 2016 toplantısının üçüncüsüne de ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.

Topbaş şunları kaydetti:
“BM dünya devletlerini bir araya getiren bir kuruluş. Ancak yerelleşen dünyada yerel yönetimlerin ve yerel hükümetlerin gündemde aktif olarak varolduğu bir süreçte belki bizim UGLC’nin de BM gözlemci statüsüne kavuşması sebebiyle yereli de dikkate alan bir çalışmada da bizim önemli katkımız olabileceğine inanıyorum. HABITAT 2016, yeni bir sürecin miladı olabilir diye düşünüyoruz.” dedi.

30 Eylül Pazartesi geceyarısı Endonezya’nın Jakarta şehrine ‘Pasifik Bölge Toplantısı’na katılacak olan Topbaş basın toplantısının ardından İstanbul’a döndü.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler