Selçuk Acar, İSTANBUL (TURKISH JOURNAL)
2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma iddiasında olan ancak UNESCO’nun yaşam indeksinde 90’ıncı olarak sıralanan Türkiye, sıralamadaki yerini, daha ön sıralara doğru taşımadaki en önemli atılımlarından birini, sanatla gerçekleştirme çabasında.
İstanbul’da eş zamanlı düzenlenen sanat fuarları, aktif nüfus avantajıyla yükselen ekonomiye sahip Türkiye’den alıcı arayan belli başlı yabancı-yerli galeri ve sanatçılarla birlikte, dünya standartlarında uluslararası fuarlar düzenleme yolunda Türkiye’nin ne kadar hatrı sayılır bir yol aldığına işaret ediyor.
Artist 2012 TÜYAP Uluslararası Sanat Fuarı, Kitap Fuarı’yla birlikte Beylikdüzü’nde
TÜYAP Tüm Fuarcılık’ın düzenlediği Artist 2012- 22. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı 17 Kasım’da Beylikdüzü’nde kapılarını sanatseverlere açtı. 150 galerinin yaklaşık 1000 sanatçıyla katıldığı Artist 2012 Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı kapsamında ‘Onur Eleştirmeni’ ödülü Zeynep Yasa Yaman’a, ‘Sanatsever Kurum’ ödülü Grafist dolayısıyla MSGSÜ Grafik Tasarım Bölümü’ne verilirken, bu yılın ‘Koleksiyoner Onur Ödülü’ne Arkas Sanat Holding’in sahibi Lucien Arkas ve ‘Onur Sanatçısı’ ödülüne de, heykeltıraş Rahmi Aksungur layık görüldü. Aksungur’a ödülü, Doğan Hızlan tarafından takdim edildi.
Çağdaş Sanat İstanbul’da kendine pazar arıyor
Yarın sanatseverlere kapılarını açacak olan Contemporary İstanbul, koleksiyonerler için özel bir ”VİP açılış” gerçekleştirdi.
Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Ali Güreli’nin ve Genel Koordinatörlüğünü Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı İstanbul Contemporary’nin açılışına, Güler Sabancı, Ömer Koç, Vuslat Doğan Sabancı, Bülent ve Oya Eczacıbasışı gibi iş dünyasının tanınmış koleksiyoncularıyla birlikte Cem Yılmaz, Erol Evgin ve Kenan Doğulu gibi eğlence dünyasının ünlü koleksiyonerleri de katıldı.
Akbank Private Banking, Zorlu Center ve Yıldız Holding’in ortak sponsorluğunda, 22-25 Kasım tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde 16 bin metrekarelik alanda gerçekleşen Contemporary Istanbul 2012 fuarına, 55’i yurt dışı, 45’i yurt içinden toplam 100 çağdaş sanat galerisiyle 600 sanatçı katılıyor.
Öte yandan, Akbank Sanat Galerisi’nde düzenlenen ünlü Polonyalı sanatçı Magdelana Abakanowicz’in “İnsanlık Serüveni/The Human Adventure” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor.
Fuarda ”Ermenistan’dan Sanat” adlı bir bölümde Ermeni sanatçıların işleri sergilenirken, ”Kore’den Çağdaş Sanat” bölümünde Kore’li sanatçıların işleri yer alıyor. Ayrıca bu yıl Amstel ve AKINCI gibi önde gelen Hollanda galerileri de ”Hollanda’dan Çağdaş Sanat” bölümünde sanatçılarının işlerini sergiliyor.
Birçok çağdaş sanat eseri ve sanatçının ilk defa izleneceği ”Contemporary Istanbul”un katılımcı galerileri arasında bu yıl ilk defa, New York’taki Marlborough Gallery ile birlikte geçen sene New York şehrinin Chelsea bölgesinde açılan C24 adlı Türk galerisi de katılırken, Osmanlı İmparatorluğu’yla başlayan Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı anısına Hollandalı galerilerin ağırlığı dikkat çekiyor.
Fuarda, çağdaş sanatın bugünü ve yarınının tartışılacağı ”CI Dialogues” konferans serisi ve ”Video Cube” video seçkisiyle birlikte, bir takım yan etkinlikler de eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.
İstanbul’un sanat dünyasına çağdaş manada büyük bir zenginlik katacak olan bu fuar ve paralel etkinlikler, sanatseverler tarafından pazar gününe kadar izleneilecek. Bu arada Türkiye’de ilk defa düzenlenen Tasarım Bienali de İstanbul’daki sanat yoğun haftaya ayrı bir zenginlik katıyor.
Türk Çağdaş Sanatı’nın merkezi Galata, New York’un Chelsea’si olma yolunda
12 yıl önce, kendi değerlerinden hareketle 10 binlerce yıllık Anadolu kültür ve değerleriyle bugünü buluşturarak yarattığı tarzın öncüsü olan ünlü Türk çağdaş sanatçısı İsmail Acar’ın stüdyosunu kurmasıyla başlayıp, ardından başta İstanbul Modern olmak üzere bir çok galeri ve sanat merkezine ev sahipliğiyle daha da popüler hale gelen Galata-Tophane bölgesi bugün, sadece İstanbul’un değil, dünyanın en önemli sanat cazibe merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Bölge, bu hızla, doyum noktasına ulaşmıs New York’un Chelsea’sini yakalama imkanına kavuşacakmış gibi görünüyor.
Galata civardaki sanat galerisi ve merkezlerine geziler düzenleyen ”Art İstanbul” adlı uluslararası girişimin bir etkinliği olan ve Contemporary İstanbul’la eş zamanlı düzenlenen ”Tophane Art Walk” dışında, Demet Müftüoğlu-Alphan Eşeli çifti de sahibi oldukları Istanbul 74 adlı kültür sanat kuruluşuyla New York’lu sanatçılar Jonah Freeman ve Justin Lowe’e düzenleyecekleri sergi ve uluslararası sanat dünyasının belli isimlerinin katıldığı kutlamalarla haftaya damgasını vuracaklar. Çift bu sergiyi, babadan oğula geçerek yeniden yapılanma içine giren ”Marlborough Chelsea” galerisi işbirliğiyle sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Serginin 22 Aralığa kadar açık kalacak.