NEW YORK (TURKISH JOURNAL)
ABD Başkanı Barack Obama, ilk döneminde geçiremediği Göçmenlik yasasının ardından, ikinci defa seçilmenin verdiği güvenle, daha cesur yeni bir teklif hazırladı. Yeni teklifin öncekinden daha liberal olması dışında, kaçak göçmenlere daha çabuk vatandaşlık kazanma imkanı sağlayabilecek.
Başkan Obama’nın Salı günü Las Vegas’ta bu konudaki detaylı açıklamasını yaparak göçmenlik konusunda cesur değişiklik yapılması çağrısında bulunması bekleniyor.
Yasadışı göçmenlere af yasası olarak da anılan yeni göçmenlik yasasının, her iki parti temsilcilerinin çok büyük bir çoğunluğu tarafından desteklendiği dikkat çekiyor. Tasarının, yaz sonuna kadar kanunlaşma ihtimali bulunuyor.
Önce, çalışma ve oturma izniyle ”kaçak” statüsünden kurtulmak
11 milyondan fazla yasadışı göçmeni ilgilendiren yeni Göçmenlik reformuna göre, federal yönetime başvurup kayıtlarını yaptıranlardan hiçbir suç işlememiş olanlar, henüz belirtilmeyen bir oranda, Amerikan göçmenlik kanunları çiğdedikleri için bir ceza ödedikten sonra, daha önce ülkede kaldıkları süre içinde vermiş olmaları gereken vergi borçlarını da ödemeleri yoluyla, deneme süreli geçici çalışma ve oturma inzine sahip olacaklar.
Yeşil kart almak için İngilizce bilmek de şart oldu
Yasadan yararlanacak göçmenler daha önce yeşil kart almak için kanunen başvuru yaparak sıraya girenlerin ardından yeşil kartlarına ulaşabilecekler. Ancak bu süre içinde İngilizce öğrenmeleri ve çalıştıkları sürede vergilerini ödemiş olmaları gerekiyor.
Yasadışı göçmenlerin, vatandaşlık kazanmaları konusunda ise, yeşil kartlıların vatandaş olmasındaki var olan prosedür uygulanacak. Kanundan yararlanacaklar, yeşil kart aldıktan sonra 5 yıl sonra vatandaş olabilecek…
Öte yandan, geçmiş yıllarda ABD’ye ailesi ile birlikte gelen ve şu anda kaçak durumda olan çocukların ABD’den atılmasını engelleyen Başkan Obama’nın önceki yılki kararnamesine göre, iki yıl süreli oturma ve çalışma izni verilmişti.
Yüksek Teknoloji Göçmenleri
Yeni Göçmenlik Yasasına göre, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında uzman olanlarla, ABD’de yüksek öğrenim yapan yabancı öğrenciler ve yabancı ülkelerde yaşayan yüksek teknoloji işçilerini ABD’ye çekmeye yönelik daha aktif yöntemler içeriyor.