Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölücü teröre karşı Ocak ayında mücadelenin en yoğun şekilde devam ettiğini, terörü sonlandırmaya, teröristlerin silahlarını bıraktırmaya yönelik kararlı adımların da atılması için girişimlerin sürdüğünü belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:
”Şiddet, hiçbir şekilde mazur ve meşru gösterilemez. Şiddetin hiçbir bahanesi olamaz. Şiddet, kendisini ve taleplerini haklı görenler için asla bir yöntem olamaz. Nitekim ülkemizde şiddet, bugüne kadar hiçbir şekilde hedefine ulaşamamış, hiçbir sonuç elde edememiştir. Demokratik toplumlarda, meselelerin çözüm yeri dağlar değil, parlamentolardır, çözümün aracı da silahlar değil, siyasettir. Meşru bir zeminde üretilen siyaset, er ya da geç bütün meselelere bir çözüm yolu, bir çıkış yolu bulacaktır.”
Bu süreç sona ermeli
”Bu süreç, terörle mücadelenin askıya alınacağı ya da terörle mücadeleden taviz verilecek bir süreç asla değildir ve olmayacaktır” diyen Erdoğan, ”Topraklarımıza kastedenler, askerimize, polisimize, diğer güvenlik güçlerimize alçakça saldıranlar, köy korucularımıza saldıranlar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da cevaplarını mutlaka alacaklardır. Ancak, tahribat kangrene dönüşmeden, kardeşler arasına husumet girmeden, nifak tohumları yeşermeden, bizim artık bu süreci sona erdirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Terörün sona ermesi için yürütülen süreçte ilkeleri de sıralayan Erdoğan,”Meşru dairede kalmak, anayasal ve yasal dairede kalmak, milletimizin değerlerine hürmet göstermek, bu süreçte de bizim sarsılmaz şiarımız olacaktır. Milletimiz bize güvendiği, bize inandığı sürece, inşallah, nifak ve fitne kaybedecek, kardeşlik mutlaka ama mutlaka galip gelecektir” dedi.
Günde 6 milyon adet ekmek çöpe gidiyor
Konuşmasında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın düzenlediği Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’na da değinen Erdoğan, ekmek israfının boyutlarını anlattı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye’de yılda 37 milyar adet ekmek üretildiğini, tüketilen ekmek miktarının ise yılda 35 milyar adet olduğunu kaydeden Erdoğan, ”Maalesef, günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar adet ekmek, çöpe gidiyor. Parasal olarak ifade edildiğinde, yılda 1,5 milyar liralık bir kaynak çöpe atılıyor. Daha da vahimi, Türkiye zenginleştikçe, milli gelir artışına bağlı olarak refah arttıkça, tüketim arttıkça, alım gücü arttıkça ekmek israfı da artıyor” dedi.
Erdoğan, şöyle devam etti :
”Bir tarafta yiyecek bir dilim ekmek bulamazken, diğer tarafta, tıka basa doyan, yediği önünde yemediği ardında duran, yemediğini çöpe atan bir kitlenin olması ne adaletle, ne kalkınmayla, ne de refahla bağdaştırılabilir. Ekmeği alırken, ekmeği bölerken, bir değil, birkaç defa düşünülmesini, o ekmeğe sahip olmayanların hatırlanmasını, ona göre davranılmasını özellikle rica ediyorum. Başlatılan kampanyanın bu hissiyatı çoğaltmasını, ekmek israfının önüne geçmesini yürekten temenni ediyorum.”
4 bakan son derece başarılıydı
Erdoğan, kabine değişikliğine de değinerek, şöyle devam etti:
”Bir bayrak değişimini, bir tazelenmeyi hayata geçirdik. İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık ve Kültür Turizm Bakanlığı yapan arkadaşlarımız, görevlerini devrettiler ve yeni arkadaşlarımız görevlerine başladılar. Görevi devreden her 4 bakanımız da son derece başarılıydı. Bizim için hizmet, her zaman makamların önünde oldu. Makamların gelip geçici olduğuna, hizmet ve eserlerin kalıcı olduğuna, önemli olanın milletin kalbinde sarsılmaz bir yer edinmek olduğuna biz yürekten inandık. Bu bir bayrak yarışıdır.”
Erdoğan’ın her ay sonunda değerlendirmelerde bulunduğu ve daha önce ”Ulusal Sesleniş” adıyla yayınlanan konuşması, yeni formatı ve adıyla ”Millete Hizmet Yolunda” olarak ilk kez yayınlandı.
(ANKARA-AA)