19.8 C
New York kenti
Perşembe, Nisan 3, 2025

‘‘Sıhhi şartlarda tuvalet imkanına sahip olanların oranı, cep telefonu kullanıcılarının gerisinde’’

Mutlaka Oku

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL)

PC on Water Day

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, dünya genelinde tuvalet imkanına sahip olanlarının oranın, cep telefonu kullananlardan daha az olduğunu söyleyerek, şartların iyileştirilmesi için küresel eylem çağrısında bulundu.

22 Mart’ın Dünya Su Günü olması nedeniyle BM Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, dünya genelinde bugün 1.1 milyar insanın tuvalet imkanından mahrum kaldığını, 2,5 milyar insanın da temel temizlik ve hijyen şartlarından uzak bir ortamda yaşadığını bildirdi.

İsveç eski Dışişleri Bakanı, BM Genel Kurulu eski Başkanı  Eliasson ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, 22 Mart Dünya Su Günü arifesinde, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Başkan Yardımcısı; Martin Mogwanja ve Macaristan BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Csaba Körösi ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, Dünya genelinde Güney Asya ile Afrika’nın Sahra altı bölgesinde bulunan 20 ülkede insanların tuvalet ihtiyaçlarını dışarıya yaptıklarını vurgularken, kadın ve kızların bu nedenle tecavüz tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Eliasson açıklamasında, dünya nüfusunun 7 milyar olduğu ve 6 milyar insanın ise cep telefonu sahibi olduğu bilgisini vererek, ‘‘Ancak dünya genelinde 4.5 milyar insanın tuvalet imkanı var. Geriye kalan 2.5 milyar insan ise sağlıksız ortamda ihtiyaçlarını gideriyor. 1.1 milyar insan ise, tuvalet imkanından yoksun şekilde yaşıyor’’ dedi.

5 yaş altı çocuk ölümlerinin dünya genelinde en fazla yaşandığı ülkelerin tuvalet imkanı yetersiz olan veya bulunmayan ve açık alanda bu ihtiyaçlarını gideren ülkelerde  görüldüğünü belirten Eliasson, bu ülkelerde halkın yoksulluğundan kaynaklanan yetersiz beslenmesinin de etkisiyle, salgın hastalıkların daha sık görüldüğünü kaydetti.

Eliasson, dünya genelinde temizlik koşullarının yetersiz olmasından dolayı her gün 5 yaşından düşük 300 bin çocuğun ishale yakalandığını belirtirken, ishal rahatsızlığının da en çok tuvalet ihtiyacının dışarıya yapılmasından kaynaklandığını bildirdi. Aynı yaş diliminde 750 bin çocuğun ishal rahatsızlığından her yıl öldüğü ve yine aynı rahatsızlık nedeniyle  yıllık öğrencilerin 272 milyon ders günü kaybı yaşadığını ifade eden Eliasson, 2025 yılı hedefi olarak tüm insanların tuvalet imkanına ulaşması, hijyen, sosyal normların değişmesi, su ısrafı, atık suyun yönetimi, yoksulluk ve buna bağlı temiz olmayan çevre koşullarından hastalıkla mücadele de toplumun önde gelenlerin eyleme geçmelerini istedi.

Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, 1990 yılından bugüne 1.8 milyar insanın daha temiz ortamda yaşama imkanına kavuşmasına rağmen, hala 2.5 milyar insanın temiz olmayan koşullarda yaşamak zorunda kaldığı ve bunun iyileştirilmesi için bazı insiyatiflerin alınması gerektiğini belirterek, bu konuda küresel mücadelenin şart olduğunu söyledi.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler