Sabah Avrupa, Neo-Nazi kurbanlarının davasında Türk basınına yer vermeyen mahkemeye heyetine dava açtı.
İşte Almanya’da yankı uyandıran davayla ilgili Sabah Avrupa’nın yazısı;
DAVACIYIZ!
AVRUPA SABAH, Türk basınının, tarihi NSU davasına alınmaması konusunda davacı olmaya karar verdi. Diğer tüm Türk gazete, ajans ve televizyonları gibi duruşmanın görüleceği salona alınmayan SABAH, bu durum karşısında Anayasa Mahkemesi nezdinde dava açması için, ünlü medya hukuku avukatı Prof. Ralf Höcker’e yetki verdi. SABAH’ın bu tarihi dava öncesinde tarihi davayı kazanması, Türk basınının önünü açacak.
GÜNDEM SABAH
SABAH Avrupa’nın, tüm diğer Türk gazeteleri gibi ırkçı Neo-Nazi katillerin yargılanacağı NSU davasına akredite edilmemesi üzerine Anayasa Mahkemesi nezdinde dava açacağını açıklaması, ülkede 1 numaralı gündem oldu. Bütün internet siteleri ve ülkenin en büyük gazete ve televizyonları, SABAH’ın haberini yaparken, ünlü hukukçular, “SABAH’ın davayı kazanma şansı var” yorumunu yaptı.
ŞANSI VAR
GÖRÜŞ belirten ülkenin ünlü anayasa hukuku uzmanları da, “SABAH’ın bu davayı kazanma olasılığı var” dedi. Süddeutsche Zeitung da, “SABAH dava açıyor” dediği haberinde SABAH’ın verdiği hukuk mücadelesine değinirken, Alman Haber Ajansı dpa, “SABAH, ünlü medya hukuku uzmanı Prof. Ralf Höcker ile anlaştı” diyerek, gazetenin davacı olduğunu duyurdu.
SABAH REDAKSİYONUNDAN GÖRÜŞLER:
“OKURUMUZA SAYGI”
MİKDAT KARAALİOĞLU: Türk medyasının bu davada gazetecilik görevini yapması gerektiği, Alman kamuoyunda da destek gördü. Mahkeme keşke bu “teknik” hatayı önceden görebilseydi. Sabah, sorunun sadece kamuoyunun sağduyusu ile çözülemeyeceğini gördüğü için yasal yola başvuruyor. Okuyucularımıza ve mesleğimize duyduğumuz saygının gereğini yerine getiriyoruz.
“KABUL EDİLEMEZ”
İSMAİL EREL: Sekiz Türk’ün kurban gittiği cinayetler serisinin sorumluları nın hesap vereceği bir duruşmada, Türk basınının olmaması kabul edilemez. Sabah bu davayı haber alma özgürlüğü ve Türk basını başta olmak için salona alınmayan tüm basın mensupları için açıyor.
“BİZİM HAKKIMIZ”
ERDAL PEKTAŞ: Bu davayı izlemek Alman basınından daha çok Türk basınının hakkı. Biz yıllarca bu seri cinayetlerin aydınlatılması için sayfalarca haber yaptık. Kurban yakınlarının en acılı günlerinde yanlarında olduk.
“KONTENJAN ŞARTTI”
CEMİL ALBAY: Mahkeme, akreditasyon sisteminde farklı yol izlemeliydi. Okurlarımıza bedava konser bileti sunarken izlediğimiz ‘ilk arayanlar salonda olur’ yönteminin, tarihi davada karşımıza çıkması çok şaşırtıcı. Avrupa’daki Türk gazete ve ajans sayısı belli. Bu sayı kadar kontenjan ayrılabilirdi.
“ÇÖZÜLMELİYDİ”
AYLA PALA: BÖYLESİNE önemli bir davayı yakından izlememek Türk medyası açısından kabul edilir bir durum değil. Haber alma özgürlüğümüzü bu şekilde aramak zorunda kalmamamız gerekirdi. Mahkemenin konuyu bu raddeye getirmeden çözüm üretmesi gerekirdi.
FRANKFURT (SABAH AVRUPA)