Çözüm sürecine paralel olarak Türkiye’den çıkacak silahlı örgüt mensupları için hazırlanan plan tamamlandı. Nisan ayında başlanacak çekilme süreci Haziran’da tamamlanacak. Çekilme süreci Ankara’dan canlı izlenecek.
Abdullah Öcalan’ın, PKK’ya sınır dışına çıkma talimatını içeren mektubun ayrıntılarına ulaşıldı. Çekilmenin tüm detaylarının yer aldığı mektupta, çıkış startının iklim şartlarına bağlı olarak en geç Nisan ayının sonunda verilmesi, Haziran’da ise tamamlanması öngörülüyor.
Star Gazetesi’nin haberine göre; Çekilme planında PKK’lıların geçecekleri güzergahlardan hangi saatlerde yürüyeceklerine kadar tüm detaylar yer alıyor. Öcalan, ‘silahların bırakılarak gitme’ konusunda ise Kandil’den yeni bir görüş istedi. Çekilme esnasında güvenlik güçleri tüm önlemi alırken, çıkışlar Ankara’dan an be an canlı olarak takip edilecek.
Çekilme talimatı mektupla
BDP heyetinin, 3 Nisan’da İmralı’da Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmenin ardından İmralı’nın mektubu önceki gün Avrupa ve Kandil’e götürülmüştü. MİT ile varılan mutabakat gereği çekilme planına ilişkin ayrıntıların yer aldığı mektubun cevabının bir kaç gün içinde gelmesi bekleniyor. Kandil ve Brüksel’den gelecek cevaplarda çekilmenin ana esaslarına ilişkin değil, teknik ayrıntılarda bazı görüşlerin yer alacağı belirtildi.
Hazırlıklar hızlandırıldı
Kandil’deki üst düzey örgüt yöneticileri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Sabri Ok ve Duran Kalkan bir taraftan çekilme mektubunu değerlendirirken, diğer yandan alt birimlerle acil toplantılar yapmaya başladı. Bu kapsamda değişik bölgelerde bulunan kamplarda, gelecek gruplar için bir süredir devam eden çalışmalar hızlandırıldı.
Güzergahı istihbarat bilecek
İmralı’dan gönderilen mektupta sınır içindeki çekilmeler konusunda tüm detaylar da yer aldı. PKK’lılar, yerleşim birimlerinin bulunduğu bölgelere uğramadan dağlık alanlardan geçecekler. PKK’lılar, yol boyunca gece saatlerinde yürüyecek, gündüz saatlerinde dinlenecek. Örgüt mensupları ovalara inmeden kış ve yaz üstlenmesinde kullandıkları Kuzey-Güney eksenli patika yollardan geçecekler. Güzergahlar önceden istihbarat birimlerine (MİT) bildirilecek. Bu bilgiler güvenlik birimleri ile de paylaşılacak.
İki ana koridor belirlendi
Çekilme planının yer aldığı İmralı mektubunda tüm detaylar bulunuyor. Buna göre, Türkiye’de halen kış üstlenmesinde olan örgüt üyeleri, karların erimesiyle birlikte yola çıkacaklar. Buna göre, çekilme Tunceli-Tokat ile Kars-Ardahan -Iğdır hattından başlamak üzere iki ana koridordan gerçekleştirilecek. PKK’lıların bir kısmı Tunceli, Bingöl, Sason Kulp, Bitlis, Siirt ve Şırnak koridorunu kullanarak Hakurk üzerinden Kuzey Irak’a geçecekler. Bir kısmı ise Kars, Iğdır, Erzincan, Erzurum, Muş, Ağrı, Van, Yüksekova ve Hakkari’yi kapsayan akstan Zap çayını takip ederek Kuzey Irak’a geçecekler. Türkiye ile Irak arasındaki tampon bölgeyi geçtikten sonra bazı noktalarda PKK’lıara Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine bağlı Peşmerge güçleri eşlik edecek.
HANGİ KAMPA YERLEŞECEKLER
Sınır dışını çekilecek PKK’lılar, kapasitelerine göre daha önceden hazırlanan kamplara dağıtılacaklar. Sınır dışına çıkacak örgüt mensuplarının ağırlıklı olarak PKK’nın kullanmakta olduğu Kandil, Zaho, Zap, Hakurk, Dohuk, Mahmur, Avaşin, Mesina ve Barzan gibi ana merkezlere yerleştirilmesi planlanıyor.
ÇEKİLMEYE YAKIN TAKİP
PKK sınır dışına çekilirken, aktif bir saldırı söz konusu olmadığı sürece asker sıcak takibe girmeyecek. Ancak güvenlik güçleri hareketi yakın takibe alacak. Olası saldırılara ve provokasyonlara karşı her türlü önlem alınacak. Örgüt mensupları aynı zamanda başından sonuna kadar Ankara’dan ‘canlı’ gözetilecek. Bunun için her türlü telsiz, uydu sistemlerinden yararlanılacak. Bazı bölgelerde ise heronlar tarafından takibat yapılacak. Bir olumsuzluk karşısında ilgili birimler anında uyarılacak.
YÜRÜYÜŞ NİSAN’DA BAŞLIYOR
Örgütün sınır dışına çekilmesi Nisan ayının son haftasında planlanıyor. Önce Güney bölgelerinden başlanacak.
Ardından en kuzeydeki hatlardan çekilmeler olacak. PKK’nın bulunduğu en kuzey bölge ile Irak sınırı arasındaki 500-600 kilometrelik mesafe göz önüne alındığında örgüt mensuplarının tamamen çekilmesinin yaklaşık 2 ay alacağı tahmin ediliyor. PKK’nın 15 Haziran’da tamamen çekilmesi öngörülüyor.
SİLAHLAR İÇİN GÖRÜŞ İSTEDİ
Bu arada çekilme konusundaki tek belirsizlik ise örgütün elindeki silahları bırakarak çekilmesi konusunda yaşanıyor. Öcalan ile MİT yöneticileri anasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “silahları bırakıp çıksınlar” çağrısı konusunda bir mutabakata varıldığı; ancak Öcalan’ın bu konuda örgüt yöneticilerinden görüş istediği belirtildi.