22.1 C
New York kenti
Perşembe, Kasım 7, 2024

IMF ve Dünya Bankası’nın Türkiye öngörüsü

Mutlaka Oku

Dünya Bankası’nın “Yükselen Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Ekonomik Görünümü” raporuna göre, Türkiye’nin krizden sonra güçlü ekonomik büyüme performansı yavaşlama gösterse de hala olumlu olmayı sürdürüyor.

IMF-Dünya Bankası Yıllık Bahar Toplantıları kapsamında, Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya (AOA) bölgesine yönelik raporu yayınlandı.

Rapora göre, krizin en fazla vurduğu AOA bölgesinde toparlanma hala orta düzeylerde seyrediyor ama diğer bölgelerle karşılaştırıldığında iyileşmenin en yavaş olduğu yer. Ülkelere göre bakıldığında da iyileşmenin hızı çok farklılık gösteriyor.

Avroda devam eden durgunluk ve çevresel belirsizliklerin AOA bölgesi için zorluk yarattığı belirterek, özellikle Avro alanına yakın olan orta ve doğu Avrupa ile batı Balkanların, Türkiye ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun (BDT) önemli derecede gerisinde kaldığı kaydedildi.

Türkiye’de yıllık büyüme yüzde 4

Türkiye ve BDT ülkelerinin 2010 yılından bu yana Orta ve Doğu Avrupa’daki ülkelere göre sistemli olarak çok daha iyi gelişme gösterdiği ve bu durumun 2013 yılında da devam edeceği kaydedildi.

Bu kapsamda, bölge genelinde bu yıl ortalama büyüme yüzde 2,9 olacak. Orta ve Doğu Avrupa ile Bakanlarda bu yılki büyümenin yüzde 1,2 düzeylerinde kalması öngörülürken, Türkiye’nin bu yılki büyüme oranının yüzde 4, BDT ülkelerinin de yüzde 3,5 civarında olması bekleniyor.

Ayrıca, Türkiye’nin, krizden sonra güçlü ekonomik büyüme performansı yavaşlama gösterse de hala olumlu olmayı sürdürdüğü belirtildi.

Rapora göre, Türkiye hariç, bölgede kamu açıkları da artıyor. Bunun yanında, “düşük kaldıraçlama ve batık krediler” nedeniyle Orta ve Doğu Avrupa ile Batı Balkanlarda mali sektörün zayıflatıldığı kaydedildi.

İşsizlik önemli sorun

Bölgedeki en büyük sorunlardan biri işsizlik.

İşsizlik oranlarının Orta ve Doğu Avrupa’da yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiği, Batı Balkanlarda artmayı sürdürdüğü, buna karşın Türkiye ve BDT bölgesinde biraz azaldığı kaydediliyor.

Rapora göre, sadece Türkiye, Rusya, Makedonya ve Kazakistan’da işsizlik oranları kriz öncesi dönemden daha aşağı düzeye indi.

Uzun vadeli işsizliğin yanı sıra genç nüfustaki işsizliğin de özellikle kaygı yarattığı belirtilen raporda, Türkiye hariç bölgede, genç nüfusun işsizlik oranlarının yetişkinlere oranla çok daha fazla arttığı kaydedildi. Raporda, işsizliği azaltmanın AOA bölgesi için acil zorluklardan biri olduğu vurgulandı. Ancak düzenli şekilde reform yapanlar ve bunu hızlı uygulayan ülkelerin daha çok ilerleme kaydettiğine dikkat çekildi.

(Kaynak: AA)

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler