Necdet Yılmaz, NEW YORK
(TURKISH JOURNAL)
Bu yılki New York Türk Günü, yağmurun gölgesinde geçti biraz. Fakat buna rağmen binlerce kişi ta başka eyaletlerden, uzak şehirlerden buraya gelmişti. Çoğu, törenin sonunda sahneye çıkacak olan Sardar Ortaç’ı bekledi şemsiyeleri altında. Tabii o gelene kadar bakanlar, başkanlar, konsoloslar konuşmalar yaptı, ödüller verildi, şarkılar, marşlar söylendi, danslar edildi. Bir bir çok kişinin adını bile duymadığı biri anons edildi sahnede: Sunay Akın.
“Sevgili çocuklar” diye başladı konuşmasına Şair Sunay Akın önce, sonra “değerli hanımefendiler, beyefendiler, ülkemin saygın parlamenterleri, diplomatları ve sayın bakanım…” diye devam etti. “Her şey söylendi bugünle ilgili ama bence bugün anmamız gereken biri daha var: Piri Reis. Ünlü bilim insanımız, denizcimiz Piri Reis. Çünkü Piri Reis, Gelibolu’da bir dünya haritası çizer ve bu dünya haritasında Amerika’nın Atlas Okyanusu kıyıları doğru olarak resmedilmiştir. ‘Ha bunda ne var?’ diyeceksiniz. Piri Reis bu haritasını, ünlü Amerika haritasını günümüzden tam 500 yıl önce çizmişti, 1513 yılında. Yani bu yıl siz burada, Türk Günü’nde Piri Reis’in haritasının çizilişinin 500. yıldönümünde toplanmış bulunuyorsunuz. Böylelikle, böylesi anlamlı bir günde Piri Reis’i, o güzel bilim insanımızı da saygıyla analım. Çünkü dostlarım, Amerika Birleşik Devletleri’ni güçlü yapan sanmayın ki ordusudur, ekonomisidir. Hayır, hayır bunlar değil. Bunlar etken. Bu ülkeyi dünyada güçlü yapan 17 500 adet müzenin oluşudur. ABD’nde 17 500 müze var. Washington’daki parlamento binasının kütüphanesinin raflarının uzunluğu 1400 km. Bakın içinde bulunduğumuz ülkedeki bir kütüphanenin raflarının uzunluğu 1400 km dedim. Bu, şu demek: Kitap dolu o raflar Edirne’den girer, Van’dan çıkar… Biz de, dünyada güçlü olmak istiyorsak öncelikle aydınlanmaya, bilime ve okumaya değer vermeliyiz. Bunu sakın unutmayalım…”
Dinleyicilerden kaçı Piri Reis’in adını daha önce duymuştu? Müzeler, kütüphaneler kendilerini ne kadar ilgilendiriyordu, bilmiyorum ama Serdar Ortaç dansçı kızlarıyla sahne aldığında Türkiye’nin ilk ve tek oyuncak müzesinin kurucusu şairin konuşmasından daha fazla alkışlandı…